Кои се двете икони на Света Богородица, кои имаат најголема исцелителна моќ и кои болести ги лекуваат?

Света Богородица им помага на жените кои не можат да забременат, да го задржат својот плод и тешко раѓање како и непријателство помеѓу најблиските.

Иконата на Света Богородица е во речиси секоја црква. Верниците се молат на Светата Богородица во моменти на тага или ако сакаат да се помолат пред извонредниот нејзин лик да ги благослови и заштити децата, да им помагне на болните и да бдее над нивните семејства.

Луѓето во во цел свет се молат за повеќе шанси да ја пронајдат Божјата помош за да им помогнат во болестите и испитувањата.

Во денешниот напис ќе разгледаме две од најубавите и лековити икони на Божјата мајка.

1. Чудотворната икона на Света Богородица Тројручица од манастирот Тројан

Тие велат дека ова е една од иконите што им помогнала на повеќето верници. Пред прекрасниот лик на Света Богородица Троеручица од тројански манастир се молат луѓето со најразлични барања. Но, не само поради оваа убава и исцелителна икона е првата во нашата листа. Пред 16 години, на 20 мај 2001 година, слеп Недела (Шестата недела по Велигден), во тројански манастир се случува чудо.

За време на литургијата, мирисна арома се шири низ целата црква. Овој мирис бил толку силен и толку пријатен дури и игуменот – Мелничко епископ Генадиј, одеднаш ја престанал литургијата. Во побожно вцепенение тој клекнат пред олтарот и почнал да се крсти. И тогаш камбаните почнале да чукаат. На почетокот полека и едвај, но во еден момент нивната сила стана посилна. Никој не може да каже како се случи ова, бидејќи спасителот бил внатре во црквата, на самата богослужба. Штом камбаните престанале да да бијат, мирисот кој се појавил во почетокот, исчезнал, а од ликот на Божјата мајка почнале да се собираат ситни бисери капки – како солзи!

Чудо кое тогаш се случило во тројански манастир, било запишано во записникот на Светиот синод.

Секој кој сака да има дете или исцелување за своето дете мора да се моли пред оваа извонредна икона.

2. Света Богородица од манастирот Св. Никола во близина на Арбанаси

Манастирот Арбанаси е манастир за девојки. Првиот игумен на манастирот бил од Турново и се викал Теодора Христова. Во средината на 19 век. Во манастирот живееле околу 30 монахињи. Чудо се случило ноќта на револуционерните актери – Васил Левски, Матеј Преображенски, Стефан Стамболов и Поп Харитон.

Иконата Света Богородица ја лекувала неплодноста и ги исполнувала желбите.

Има легенда според која Света Богородица ги слушнала молбата, ако поготово тоа се молби од срце, а најмногу – ако мислите на човекот се благочестиви и богоугодни.

loading...