Растение кое за 16 часа прави чуда: се бори успешно со клетките на ракот

Природата ни дава многу чуда. Некои од нив се буквално под нашите нозе. Кое е растението што ќе ви го преставиме во оваа статија.

Во XXI век, милиони луѓе се соочуваат со закана од страшни и неизлечиви онколошки заболувања кои ги земаат животите на луѓето со неверојатна брзина.

Научниците од целиот свет работат на решавање на проблемот. Секој ден има многу новости за различни иновативни случувања. Лекот кој го лекува ракот сè уште не е достапен. Но, од друга страна, постојат многу растенија кои можат да помогнат во ремисија или уништување на клетките на ракот.

Техниките за лекување на оваа онеспособена болест имаат многу. Денес сме сведоци на изобилство на пациенти со рак кои ја подобрија нивната состојба благодарение на една или неколку лековити растенија.

Русите го нарекуваат ова растение „мајка на сите билки“. Онколозите и биоинженерите ја поддржуваат неговата употреба. Името на оваа билка е пелин, или за да сме уште попрецизни – денес ќе ви откриеме информации за тоа како лекува слаткиот пелин.

Сладок пелин за борба против ракот

Сладкиот пелин или „Artemisia Annua“ е тревно растение кое во кратот период од својот живот е во можност да донирате десетици години и живот здравје на луѓето.

Истражувањата покажале дека некои супстанции во оваа билка се во состојба да го контролираат репродуктивниот раст на клетките на ракот во човечкото тело. Така, инфузијата на слаткиот пелин е способна да ги уништи до 98% од овие формации. Растителните соединенија се високо селективни во човечкото тело, без да е во спротивност со нормалните клетки и без да пречат на имунолошкиот систем.

Огромен плус за тоа, слично на плевел растение, е фактот дека обновувањето на клетките во организмот почнува да се случува 16 часа по земањето на билната напивка.

Експериментите покажале дека само за еден месец, дури и при тешки форми на рак активните материи во растението „Artemisia Annua“ (артемизинин и неговите полусинтетски дериват) помагаат за намалување на бројот на клетките на ракот во човечкото тело за 28%. Надежната информација е објавена во магазинот „Life Science“.

Супстанциите од растението навлегуваат во клетките на ракот и, како скриена бомба, растргнати непријателската ќелијата на фини честички, кои не можат да се регенерираат, на тој начин ја уништува без остаток. Овој третмански пристап може да ја спречи репродукција на клетките на ракот.

Пред да се извади екстрактот од слаткиот пелин и да се направи лек, научниците спроведуваат експерименти со стаорци. Истражувањата покажале дека употребата на пелинот води до целосно искоренување на ракот без да влијае на здравјето на животните.

Може да биде корисна за лекување на леукемија. Тој исто така може да помогне во случаите на рак на дебело црево и на дојка.

Д-р Хенри Лаи и д-р Нарендра Синг од Универзитетот во Вашингтон продолжуваат да ги истражуваат придобивките од оваа корисна билка. Нивната задача е да им даде на светот научни докази за моќта на сладкиот пелин. Тие го опишуваат дејството на пелин – клетките кои се погодени од рак имаат висока содржина на железо. Артемисин реагира при контакт со железо. Оваа реакција ги ослободува слободните радикали. Тие ги уништуваат клетките на ракот за многу краток временски период.

Но, запомнете: Кога користите пелин, исклучително е важно да ја задржите дозата бидејќи ова растение е отровно.

Како да го дозирате слаткиот пелин?

Доволно е да земете 1 лажичка лисја и боја на пелин за да се раствори во 400 мл врела вода. Не да го вриете – туку да е само испарено! Пијте го овој пелин по една мала чаша кафе наутро и навечер. Ако болеста е во понапредна фаза, може да се зема 3 пати на ден пред оброците.

Се надеваме дека оваа информација е корисна за вас.

loading...